Video’s kunnen goed van pas komen op het gebied van marketing op het internet. Wanneer je door middel van video’s op social media reclame voor jouw bedrijf wil maken, moet je je eerst afvragen hoe je dat gaat doen. Verschillende social mediakanalen staan voor verschillende doelgroepen en vragen dus om een verschillende aanpak. Dus de beste manier van het verspreiden van video’s op social media is door de video die verspreid moet worden aan te passen aan het desbetreffende social media kanaal. In dit artikel leggen wij uit hoe je dat kunt doen.
De tijd van het kijken naar een bepaald bericht wordt sinds 2015 verwerkt in het algoritme van Facebook. Zo krijgen berichten waar een langere tijd naar gekeken wordt een hogere waarde. Naar een video wordt langer gekeken dan naar een bericht met tekst, daarom zullen video’s over het algemeen vaker weergegeven worden.
De video’s die op Facebook langskomen in je newsfeed worden automatisch afgespeeld, maar wel zonder geluid, tenzij de video aangeklikt wordt. Het is verstandig om daarop in te spelen door gebruik te maken van bijvoorbeeld ondertiteling of genoeg beeldmateriaal om zo voldoende informatie over te brengen.
Facebook accepteert links van bijvoorbeeld Youtube wel, maar deze zullen niet optimaal werken doordat ze als thumbnail zullen worden weergegeven. Hierdoor spelen ze niet automatisch af wanneer ze langskomen in je newsfeed. Om jouw video goed te laten werken op Facebook zal je deze direct via Facebook moeten uploaden om zo van de autoplay gebruik te kunnen maken.
Youtube
Na Google is Youtube de grootste zoekmachine ter wereld. Veel mensen zoeken op Youtube naar leuke en leerzame video’s, maar er wordt over het algemeen niet gezocht naar producten of diensten. Hierdoor worden commerciële video’s over het algemeen niet veel bekeken. Tenzij de commerciële video tegelijkertijd een grappige video is die hierdoor viral gaat. Maar wanneer je wil dat mensen je bedrijf serieuzer nemen is het misschien handiger om het subtiel aan te pakken.
Je kunt een zogeheten tutorial maken om zo te laten zien waar de kwaliteiten van jouw bedrijf liggen. Youtube heeft een model bedacht met drie verschillende soorten video’s die de beste content strategie op Youtube weergeven. De Help-video’s zijn gemaakt om vragen uit een vakgebied te beantwoorden met bijvoorbeeld een tutorial of how-to’s. Hub-Video’s zijn video’s die met een bepaald thema regelmatig gepubliceerd worden. Uiteindelijk heb je de Hero-video’s die het hoogste budget hebben en hiermee een groot en interessant publiek zullen trekken.
Dit platform is vooral interessant op gebied van B2B, aangezien het een veel professioneler social mediakanaal is dan de andere. Hierdoor is het dan ook niet verstandig om grappige video’s in te zetten. Ook directe commerciële boodschappen zoals reclame kunnen erg snel irritant gevonden. Het is beter om bijvoorbeeld kennis en ervaring in jouw vakgebied, over jouw producten of diensten over te brengen om zo mensen te laten zien dat jouw bedrijf kennis van zaken heeft. Ook al richt LinkedIn zich minder op video’s, kun jij je alsnog onderscheiden door middel van video. Video’s kunnen gebruikt worden als statusupdate of in een publicatie.
Bij Twitter wordt er weer heel anders omgegaan met videocontent. Bedrijven maken hier voornamelijk gebruik van om bezoekers naar hun website te lokken. Dit doen zij door middel van korte filmpjes waarin mensen nieuwsgierig gemaakt worden om door te klikken naar de website. Dit wordt ook wel teaservideo genoemd.
Het is belangrijk om origineel te blijven en de aandacht van de Twitteraars te trekken. Wil je volledige aandacht krijgen van de bezoekers, dan is het verstandig om door te verwijzen naar jouw website. Hier is het gemakkelijker om de kijkerservaring te beïnvloeden en zo het meeste uit het bezoek te halen. Er wordt dan ook niet aangeraden om lange video’s te plaatsen, waar mensen snel voorbij scrollen. Voor korte video’s en teaservideo’s is Twitter het ideale platform.
Instagram is vooral geschikt voor grappige video’s en niet zozeer voor directe commerciële boodschappen. Instagram is een ideaal kanaal om de sfeer en cultuur van jouw bedrijf overbrengen met leuke en mooie video’s. Hierbij kun je denken aan “behind the scenes” of korte video’s van evenementen of nieuwe producten. De video’s kunnen sowieso niet heel lang zijn, aangezien Instagram een maximumlengte van 60 seconden hanteert.
Hulp nodig bij het delen van video’s op social media?
Heb je hulp nodig bij het delen van videocontent op verschillende social mediakanalen of heb je andere vragen na het lezen van dit artikel? ipsis staat klaar voor jou! Neem voor meer informatie contact met ons op via ons contactformulier of bel naar 0229 – 27 27 00.