Het internet, de grootste collectie data die ooit verzameld is. Bijna al deze data is op de een of andere manier toegevoegd door mensen. We typen, scannen, fotograferen, filmen en uploaden om dit alles te verzamelen. Dit is tijdrovend en natuurlijk ook niet de enige plek waar je ‘real world’ data vandaan kunt halen. Objecten om ons heen kunnen ook nuttige data voor ons genereren zonder onze input. Een sensor in uw pak melk zou kunnen aangeven wanneer dit bijna leeg is en vervangen moet worden. Uw zonnescherm zou automatisch naar beneden kunnen komen als er genoeg zonnestralen gedetecteerd worden.
The internet of things (ook wel The internet of everything) is een term voor dit digitaal verbinden van objecten. Het idee is dat op een gegeven moment alle (nuttige) objecten ter wereld aan elkaar verbonden zullen zijn. Er zijn al steeds meer (huishoudelijke) apparaten die internet verbinding hebben, deze noemen we smart appliances. Maar stel dat straks ook uw schoenen, uw kleren, uw grasveld, uw auto verbonden zijn.
Met al deze en inputs en een big data benadering kunnen nauwkeurige voorspellingen worden gedaan naar de behoefte van een persoon op een bepaald moment. Deze behoefte kan dan vervuld worden met bijvoorbeeld een onbemande drone. Stel uw bent een boswandeling aan het doen, maar het is na 6en en het begint koud te worden. The internet of things kan via uw telefoon uw locatie zien en via sensors in de buurt zien wat de temperatuur is. Een drone komt daarom uw trui brengen (op gps coördinaat). Nog voordat u zelf het idee heeft dat u het koud hebt.
Objective Causality
Als The internet of things een realiteit wordt kan er zodoende door de dag heen van alles voor u gedaan worden. Uw koelkast is altijd vol. U krijgt automatisch nieuwe kleren als u ze nodig hebt. Uw computer staat al aan als u op uw werk komt. Noem maar op. De omgeving kan als het ware rekening met u houden door de constante stroom data die overal vandaan komt.
Efficiënt
Een van de grootste voordelen van zo’n soort systeem is dat je enorm aan efficiëntie kunt winnen. Er zijn minder voorraden nodig omdat je altijd (en automatisch) weet wat er nodig is. Ook kunnen middelen makkelijker gedeeld worden omdat het systeem weet wanneer iets nodig is en wanneer het vrij weer komt.
Lazy future
Stevenen we dus af op een luie toekomst? Één waar de omgeving al weet wat we gaan doen voor we het doen? Waar alle randzaken verdwijnen en iemand zich compleet kan concentreren op werk of op plezier. Dit zullen we zien, maar feit is dat het grotendeels technisch al mogelijk is. Met dingen als Google glass, smartwatches en smartappliances gaan we al die richting op.
Referenties:
http://www.roughtype.com/?p=3809
http://www.frankwatching.com/archive/2013/10/22/the-internet-of-everything-we-staan-pas-aan-het-begin/
http://www.frankwatching.com/archive/2013/10/14/the-internet-of-things-bestaat-wel-degelijk/#more-262901
http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_of_Things
Meer informatie over The internet of things? Maak gebruik van ons contactformulier of neem telefonisch contact met ons op via 0229 - 27 27 00.