Er vindt een verschuiving plaats in de zoekbehoeften van gebruikers. Steeds meer mensen wenden zich niet tot traditionele zoekmachines zoals Google, maar gaan op zoek naar antwoorden en inspiratie op social media. Vooral onder de jongere generaties is deze verschuiving zichtbaar. De opkomst van social search heeft de manier waarop gebruikers omgaan met social media totaal veranderd.  

Overzichtsafbeelding Socialsearch Ipsis 1300X1300px

Hoe werkt social search? 

Ieder socialmediaplatform beschikt over een algoritme dat gebruikers helpt om relevante content te vinden. Aan ons de taak om zo optimaal mogelijk in te spelen op het algoritme! Het algoritme is per socialmediakanaal net even anders. Er zijn enkele punten die je voor ieder kanaal kunt optimaliseren voor je social search.

Zoekwoordenonderzoek per platform: Elk socialmediakanaal heeft zijn eigen gebruikersgedrag en zoekpatronen. Door een zoekwoordenonderzoek uit te voeren voor elk kanaal dat je gebruikt kun je ontdekken hoe je doelgroep zoekt en welke zoektermen relevant zijn. Pas je content aan op basis van deze inzichten. 

Gebruik van hashtags: Hashtags zijn essentieel om je content te categoriseren en zichtbaar te maken voor gebruikers die geïnteresseerd zijn in specifieke onderwerpen. Vooral op Instagram en TikTok zijn hashtags belangrijk. Zorg voor een mix van populaire hashtags en niche-hashtags. Door deze hashtags strategisch te gebruiken in je captions vergroot je de kans dat je content wordt gevonden door je doelgroep. 

Optimaliseer je profiel en bio: Je profiel en bio zijn vaak de eerste kennismaking met nieuwe bezoekers. Zorg ervoor dat je in je bio kort en krachtig beschrijft wie je bent en wat je doet. Verwerk belangrijke zoekwoorden die relevant zijn voor jouw bedrijf. Dit helpt niet alleen bij het aantrekken van de juiste volgers, maar ook bij het verbeteren van je vindbaarheid binnen het kanaal. 

Vul alt-teksten in bij beeldmateriaal: Alt-teksten zijn korte beschrijvingen die je aan je afbeeldingen en video's toevoegt. Deze beschrijvingen zijn niet alleen behulpzaam voor gebruikers met visuele beperkingen, maar worden ook door zoekmachines en social media-algoritmes gebruikt om de inhoud van je media te begrijpen en te indexeren. 

Voeg, waar relevant, je locatie toe: Als je bedrijf of activiteiten locatiegebonden zijn, voeg dan waar mogelijk locatiegegevens toe aan je posts. Dit kan je helpen om gevonden te worden door mensen die specifiek zoeken naar lokale content of diensten. 

Ondertitel je video's: Video's met ondertiteling zijn toegankelijker voor een breder publiek, inclusief mensen die hun geluid uit hebben staan of dove en slechthorende gebruikers. Daarnaast kunnen ondertitelingen ook helpen bij het begrijpen van je video-inhoud door zoekmachines en algoritmes. 

Ben jij klaar om de kracht van social search te benutten? 

Social seach is een krachtige tool die jou kan helpen om je doelgroep te bereiken. Onze socialmedia-experts helpen jou graag bij het ontwikkelen van een strategie die perfect aansluit bij jouw merk en doelgroep. Neem contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden. 

Neem contact op

Chantal Alt 1 Breed
Geschreven door:

Chantal Dekker

Marketeer
Heb je vragen?

Waarom stoppen met lezen?

blog-socialtrends-ipsis.jpg

Socialmediatrends voor 2024

nieuwsbrief-socialmedia-ipsis.jpg

Optimaliseer je socialmedia-marketing met deze ChatGPT tips

woman-holds-smartphone-with-instagram-application-screen-cafe.jpg

Groeien op Instagram in 2023

nieuwsbrief-socialmedia-ipsis.jpg

Optimaliseer je socialmedia-marketing met deze ChatGPT tips

woman-holds-smartphone-with-instagram-application-screen-cafe.jpg

Groeien op Instagram in 2023