Videocontent is booming. Veel bedrijven investeren dan ook flink in originele bedrijfsvideo’s en videocampagnes. Maar levert al dat harde werk ook het gewenste resultaat op? Niet altijd, daarom is het belangrijk om ook na te denken over de meest succesvolle manier van distributie. Welke kanalen gebruik je wel en welke kanalen gebruik je niet? Dat is afhankelijk van het doel van je video.

Platformen

Video’s worden vaak gedeeld op diverse social mediakanalen. Daarnaast plaatsen veel organisaties een video op de eigen website. Bij het kiezen van het juiste platform, is vooral de doelgroep belangrijk. Wij lichten een aantal platformen uit.

YouTube

YouTube is de op één na grootste zoekmachine ter wereld. Hier is het bereik dus heel groot, mits de video de doelgroep aanspreekt. Geef de video die je op YouTube plaatst een pakkende titel en een goede omschrijving. Gebruik ook passende long-tail zoekwoorden, dat verbetert de vindbaarheid. Neem tags op in de omschrijving, waarin gerichte zoektermen zijn opgenomen. Op welke termen zou jouw doelgroep kunnen zoeken? Gebruik deze informatie om beter gevonden te worden. YouTube heeft een relatief jonge doelgroep en is dus vooral geschikt voor video’s gericht op jongeren. Houd hier rekening mee bij het ontwikkelen van de video.

Facebook

Op Facebook vind je ook de iets oudere doelgroep. Facebook stelt minder eisen aan de video dan YouTube. De video hoeft niet bewerkt te zijn en omschrijvingen en titels zijn niet noodzakelijk. Ook de spontanere video’s die bijvoorbeeld met een telefoon zijn opgenomen, kun je snel en gemakkelijk delen. Facebook biedt de mogelijkheid om de video te promoten. Een betaalde advertentie dus. In Facebook Business Manager kies je een selecte doelgroep bij wie de video als advertentie op de tijdlijn verschijnt. Facebook houdt net als YouTube netjes bij hoe vaak de video is bekeken.

LinkedIn

Ook op het zakelijk netwerk LinkedIn kun je video’s plaatsen. Hier slaan strakke bedrijfsvideo’s vaak wel aan, omdat het netwerk geïnteresseerd is in de organisatie en de bedrijfsactiviteiten. Het is ook interessant om een video toe te voegen aan een vacature. Op die manier valt de vacature extra op. Video wordt op LinkedIn nog niet veel ingezet. Hier liggen dus kansen.

E-mail

Vergeet niet om video op te nemen in een e-mailnieuwsbrief. Het gemakkelijkste is om een linkje naar de video toe te voegen. Dit zorgt meteen voor meer verkeer naar de website. Het direct plaatsen van een video in een mail is in veel e-mailaccounts nog niet mogelijk.

Inhoud

Zorg voor pakkende inhoud! Kijkers moeten geboeid raken en blijven. Meestal is het belangrijk dat zij de video helemaal bekijken, omdat aan het einde een boodschap volgt. Een boodschap die bijvoorbeeld aanzet tot actie.  

Doelgroep

Bepaal vooraf wie de doelgroep is. Verplaats je in de kijker en probeer erachter te komen wat de doelgroep graag ziet. Wees hierin selectief. Hoe beter het beeld van de doelgroep, hoe gerichter de video en hoe groter de kans dat het doel wordt bereikt. Vervolgens probeer je een inschatting te maken van waar de doelgroep te vinden is. Pas dan stuur je de video de wijde wereld in.

Personalisatie

In een video kun je veel meer kwijt dan op een foto of in een stukje tekst. Zorg dat de video de persoonlijkheid van de organisatie laat zien. Dit vergroot de binding met je publiek en zorgt dat je beter wordt onthouden. Probeer de video ook interactief te maken. Dat verkleint de kans dat de doelgroep halverwege stopt met kijken.

Kwaliteit

Het is waarschijnlijk vanzelfsprekend, maar het kan een video maken of breken. Zorg dat de video van voldoende kwaliteit is. Scherpte en geluid moeten goed zijn. Het kan zelfs nuttig zijn om de video te voorzien van ondertiteling omdat veel mensen video’s zonder geluid bekijken.

Goede videocontent? Wij helpen u graag.

Zie je een mooie bedrijfsvideo wel zitten? En wil je die aan een groot publiek laten zien? Wij helpen je graag. Neem contact met ons op via het contactformulier of bel 0229 27 27 00.

video.png (3)