Laatst vroeg iemand, een digibeet, mij “Wat is dat nou, dat Internet of Things?”. Mijn simpele antwoord was dat steeds meer apparaten aan het internet gekoppeld zullen zijn. Maar eigenlijk is het veel groter dan dat. Het IoT zal een enorme verandering met zich meebrengen. Ik denk dat deze verandering groter zal zijn dan het web, dan search, dan social networks en zelfs groter dan apps.

In 2009, toen de iPhone net twee jaar oud was, zag je al een verschuiving in het gebruik van het web. Mensen gingen steeds minder zelf iets opzoeken op het web, maar lieten apps dat voor zich doen. Want waarom zou je via Google gaan opvragen wat de huidige tijd in Chicago is als je een wereldklok app hebt die jou dat precies kan vertellen?

Telefoons en tablets steeds slimmer

Tegenwoordig zie je dat de telefoons en tablets steeds slimmer worden in het geven van informatie die voor jou relevant is. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van Siri of Cortona kun je aan je device een vraag stellen en meestal komt daar dan ook wel het juiste antwoord op. Hierdoor zullen ook de apps meer en meer naar de achtergrond verschuiven. Want waarom zou ik een app voor een wereldklok installeren als ik gewoon aan mijn telefoon kan vragen hoe laat het in Chicago is. Maar ook als je niet een directe vraag stelt aan je telefoon houdt deze bijvoorbeeld continue bij wat voor weer het wordt de komende dagen en toont dit heel handig op je startscherm. Zo zijn er ook navigatie apps die je route automatisch aanpassen aan de drukte op jouw route en daarnaast ook nog andere aspecten (bv. Politiecontroles) melden.

Dit alles is mogelijk omdat devices steeds krachtiger worden. De Windows telefoon in mijn broekzak is krachtiger dan een supercomputer van 20 jaar terug. Verder is de hoeveelheid data in de cloud enorm toegenomen. Op dit moment wordt er geschat dat er een yottabyte, dat is een triljoen terabytes en 500.000.000.000.000.000 foto’s (uitgaande van 2MB per foto) aan informatie beschikbaar is. Er wordt dan ook verwacht dat in 2015 het omslagpunt bereikt wordt dat er meer informatie door devices opgevraagd wordt dan door mensen zelf. Devices worden dus niet echt slimmer, maar ze kunnen gewoon sneller meer (relevante) data voor je ophalen.

Wat kan Internet of Things voor mij?

Even een voorbeeld van wat het IoT zou kunnen inhouden. Steeds meer printers zijn ook aan het internet gekoppeld. Dat houdt in dat ze in theorie zelf hun toner kunnen bestellen als de inkt bijna op is. Wanneer dit punt is, kunnen ze zelf uitrekenen, want ze weten hoeveel er geprint wordt per week. Maar wat als er een heleboel printers op het internet zijn aangesloten. Dan zouden ze onderling kunnen gaan overleggen welke toner het langste meegaat en ook waar ze op dat moment de beste aanbieding voor toners krijgen. Ze zouden dus onderling kunnen gaan samenwerken om zodoende de beste en meest goedkope toner te bestellen.

Nog een voorbeeld; je broodrooster meet al 4 dagen lang een te hoge spanning. Hij gaat in overleg met de andere broodroosters om te vragen of zij weten wat er aan de hand is. Zij weten hem te vertellen dat, als er niet snel een onderdeel vervangen wordt, hij stuk zal gaan. Snel print je broodrooster het nieuwe onderdeel uit via je 3D-printer en stuurt jou per e-mail een handleiding van hoe je dit onderdeel moet vervangen. Er komt dan geen onderdelenwinkel of reparateur meer aan te pas.

In de toekomst de computers aan de macht?

Maar worden devices dan ook echt slimmer en moeten we bang zijn dat de computers de wereld van ons willen gaan overnemen? Ik denk van niet. We zijn de afgelopen jaren flink bang gemaakt met films als Terminator en The Matrix, maar ik denk persoonlijk dat het wel los loopt. Ten eerste zou een computer plotseling een bewustzijn moeten gaan ontwikkelen en ‘ontwaken’. Ten tweede moet deze ons als bedreiging gaan zien. Verder moet deze computer dan allerlei andere computers zo ver zien te krijgen dat ze mee gaan werken. En tenslotte, voor een computer de meest lastige, moet het onmogelijk voor ons gemaakt worden om simpelweg de stekker er uit te trekken. Vooralsnog worden ze gewoon geprogrammeerd door mensen zoals ik en zullen ze dus ook nooit slimmer worden dan ik.

Wilt u meer informatie? Bel ons via 0229 27 27 00 of maak gebruik van ons contactformulier.

internet cloud