Door: Klaas Hauwert
Niets is irritanter dan printers - paperjams, toners die leeg zijn, inkt die opgedroogd is. Wordt dit allemaal nog erger als we over een paar jaar allemaal een 3D-printer in huis hebben? Zitten we straks te schelden omdat ons nieuwe theekopje maar half uitgeprint is?
Pay close attention, I’ll take your print to another dimension
Een 3D-printer kan op basis van een digitaal ontwerp drie dimensionale objecten printen. Dit gebeurt door het object laagje na laagje op te bouwen. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van een fijn poeder als gips of bioplastic. Lagen worden verbonden en nemen een vaste vorm aan. Het ontwerp van het object word meestal gedefinieerd in een CAD (computer-aided design) bestand.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=1213kMys6e8
Webshops
Webshops als www.shapeways.com laten de klant hun eigen ontwerp uploaden. De klant kiest dan het materiaal uit een keuze van 9 verschillende materialen (o.a. plastic en zilver). Vervolgens print Shapeways hier een 3D-object van en stuurt het op. Ook kan je een eigen ontwerp verkopen via de site. Dit zou best wel eens de toekomst kunnen zijn voor webwinkels. De producten zelf uitprinten scheelt productiekosten, vervoerskosten en voorraadkosten.
PIY
Wanneer de prijs en kwaliteit van thuis 3D-printers geschikt is voor de massamarkt zullen we naar hartenlust zelf gaan 3D printen. Je koopt en download even het ontwerpje van ikea.com en print die stoel lekker zelf uit. Super handig, tenzij het printerpoeder op is natuurlijk.
We gaan betalen voor het design en niet voor het fysieke product. Vergelijk het maar met de manier waarop we onze muziek en films nu digitaal binnenhalen. Gevaar is hier ook precies hetzelfde: bootlegged designs. Ga je ikea nog betalen als je gratis via een torrentje of ander downloadprogrammaatje je stoel kan binnen halen?
Print control
Verdere gevaren zijn ook al duidelijk. Vanuit de Verenigde Staten zijn er al 3D-printontwerpen van wapens online verschenen. Print je eigen machinegeweer, makkelijk en ontraceerbaar. Leuk voor de jager, maar niet voor de veiligheid.
Ook is er de vraag wat voor invloed dit gaat hebben op de maakindustrie. Je haalt de fabriek als het ware zelf in huis. Deze industrie zal zich moeten aanpassen net zoals de journalistiek en de muziekindustrie zich hebben moeten aanpassen bij de komst van digitale alternatieven.
Meer informatie over 3D-printen? Maak gebruik van ons contactformulier of neem telefonisch contact met ons op via 0229 - 27 27 00.
Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/3D-printer
http://www.twinklemagazine.nl/achtergronden/2011/06/3d-printing-en-gevolgen-voor-webshops/