Wil jij een nieuwe website (laten) bouwen, dan kijk je eerst rond naar de mogelijkheden. Kies je voor een open source CMS, dan heb je keuze uit verschillende systemen. Twijfel jij tussen Umbraco en WordPress? Verdiep je in de verschillen tussen deze CMS-oplossingen. Wij zetten een aantal verschillen en mogelijkheden op een rijtje.
Open source software
Umbraco en WordPress zijn beide open source software. WordPress wordt onder GPL-licentie gepubliceerd en is geschreven in PHP. Het is ontwikkeld voor bloggen en om de publicatie van artikelen gemakkelijk te maken. Steeds vaker wordt WordPress ingezet als Content Management Systeem. Umbraco is gebaseerd op .NET technologie van Microsoft. Het is altijd al een Content Management Systeem geweest en is zeer geschikt voor het beheren en publiceren van websites.
Design
Je wil dat jouw website er mooi uit ziet en onderscheidend is van andere websites. Bij WordPress kun je kiezen uit gratis en betaalde thema’s. Het aanbod is groot, maar er bestaat een kans dat veel anderen ook gebruik maken van het design dat jou aanspreekt. Bij Umbraco zijn er minder kant en klare templates, maar kun je vanuit een eigen ontwerp alles maken. Bij ipsis werken we met Umbraco en bieden we door ons ontworpen templates aan waar je uit kunt kiezen. Maar ook maatwerk is mogelijk. We beginnen dan met een blank canvas en maken het unieke ontwerp volledig voor jou op maat. Dit ontwerp wordt vervolgens gebouwd in Umbraco.
Content beheren
Beide systemen ondersteunen moderne browsers. Bij WordPress kunnen er problemen optreden bij oudere versies van Internet Explorer. Zowel Umbraco als WordPress bieden een eenvoudig systeem waarin je content kunt invoeren. Je kunt gemakkelijk teksten erin plaatsen, video’s en audio publiceren, afbeeldingen in een bibliotheek toevoegen en een preview bekijken.
Omdat WordPress oorspronkelijk een blogplatform is, staan alle artikelen en pagina’s die je van content kunt voorzien in 1 grote lijst. Bij Umbraco zit daar meer structuur in en wordt er met een overzichtelijke boomstructuur gewerkt. De structuur kun je volledig op maat inrichten. Je kunt naast pagina’s en blogs ook andere contentpagina’s beheren zoals nieuwsberichten, vacatures, referenties, medewerkers etc. Dit zorgt ervoor dat Umbraco een zeer flexibel systeem is.
De mogelijkheden van WordPress en Umbraco kun je uitbreiden. Bij WordPress zijn er plugins die je kunt installeren en ook Umbraco heeft een aantal uitbreidingen die geïnstalleerd kunnen worden.
Content publiceren
Bij het publiceren van de content komen de grote verschillen tussen Umbraco en WordPress echt goed naar voren:
- Toegankelijkheid: op het moment dat WordPress niet te gebruiken is, zijn zowel de website als het CMS niet bereikbaar. Bij Umbraco zijn de website en het CMS niet verbonden. Is Umbraco niet te gebruiken, dan blijft de website bereikbaar voor bezoekers.
- Meertaligheid: bij Umbraco kun je op veldniveau vertalingen toepassen en kun je verschillende structuren inrichten per taal. Wil je meertaligheid toepassen in WordPress, dan heb je een plugin nodig.
- Webrichtlijnen: bij Umbraco heeft de webbouwer zelf in de hand om de website aan standaarden en richtlijnen te laten voldoen. Bij WordPress ben je afhankelijk van het gekozen template.
- Zoeken: in Umbraco kun je in het CMS zoeken binnen teksten, documenten en meta-data. Bij WordPress kun je met de standaardzoekmachine artikelen en metadata doorzoeken. Voor extra zoekfunctionaliteiten heb je een plugin nodig.
- Personalisatie: wil jij gepersonaliseerde content aanbieden aan jouw websitebezoekers? Met Umbraco 8 is dat mogelijk. Bij WordPress is zover bekend geen personalisatie van content mogelijk.
Veiligheid
WordPress is een populair CMS, dat zorgt ervoor dat het steeds vaker het doelwit is van hackers. Doordat veel WordPress websites en daarbij horende plugins niet worden geüpdatet, verouderd de website en is het kwetsbaar voor aanvallen. Het wordt aangeraden om updates regelmatig uit te voeren om de website veilig te houden.
Ook Umbraco wordt steeds populairder, maar is lastiger om te hacken. Dankzij de Microsoft-technologie is de basis van Umbraco veilig. Daarnaast zorgen ontwikkelaars ervoor dat updates regelmatig worden uitgevoerd en de website veilig blijft. Kies je voor een Umbraco website van ipsis dan zorgen wij ervoor dat deze altijd goed beschermd is.
Conclusie
Beide systemen zijn geschikt voor het maken van een professionele website. Je moet echter wel het doel van jouw bedrijf voor ogen houden en bepalen welke functionaliteiten noodzakelijk zijn. WordPress is meer geschikt voor kleine websites waarbij lage kosten belangrijk zijn. Bij een groter, complexer project kan het lastig zijn om je wensen te implementeren. Het is een goede oplossing voor weblogs en kleine websites met weinig content. Er zijn veiligheidsproblemen met de templates en plugins waar je rekening mee moet houden.
Wanneer je een website wil die zich kan aanpassen aan jouw, met de tijd veranderende wensen en eisen, dan is Umbraco een goede optie. Het bouwproces is technischer, waardoor samenwerking met een ontwikkelaar dan ook nodig is. Maar dan heb je wel een CMS dat je creatieve vrijheid geeft om van jouw website een succes te maken.
Bij ipsis helpen we je graag bij het maken van een website in Umbraco volledig naar jouw wens. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!