Het is niet nieuw dat videocontent de belangrijkste content is geworden voor social media. Je ontkomt er tegenwoordig niet meer aan als je wilt blijven scoren op onder andere Facebook en Instagram. Video krijgt vrijwel altijd voorrang binnen de verschillende algoritmes.
Persoonlijk vind ik de term videocontent een breed begrip. Er zit namelijk een verschil tussen een Instagram Story, waarbij je een nieuwe update geeft over bijvoorbeeld je collectie, of een aftermovie waarin je de belevenis van een evenement terug laat zien. En toch vallen ze beide binnen de term: videocontent.
Door nieuwe updates binnen Facebook wordt creativiteit flink beloond. Dit geldt niet alleen voor advertenties, maar juist ook voor het organische bereik. Naast deze verandering zijn er nog vele andere veranderingen. Een groot voordeel, als we ons gaan richten op bedrijfspagina’s. Er zijn drie onderdelen die hierbij extra onder de aandacht komen.
Loyaliteit
Voorafgaand aan het maken van een video is het belangrijk om te kijken wat de doelstelling van de video is. Is het doel om een product te verkopen? Dit noemen we pushen. Of is het voor de kijker fijner om content niet op een commerciële manier te kijken, maar dat de video juist zorgt voor entertainment (branded-content).
Zodra je het voor elkaar krijgt als merk dat je doelgroep actief op zoek gaat naar jouw content, is je doelgroep loyaal aan jouw content. Hierdoor krijg je punten van Facebook en wordt je video automatisch hoger in de newsfeed getoond.
Lengte vs. actieve kijkers
De voorkeur voor video op social media gaat uit naar kort en krachtig. Je wilt als merk zijnde binnen de eerste secondes jouw boodschap over brengen. De lengte van de video hangt persoonlijk af van de doelstelling van de video. Een goed verhaal verdient de tijd om verteld te worden. De term bingewatchen kennen we allemaal. Dit doe je ook alleen als het verhaal je constant blijft boeien.
Bingewatchen past wel bij de kern van Facebook: bezoekers zo lang mogelijk vasthouden op Facebook en het gevoel overbrengen dat ze deze tijd goed besteden. Berichten met links en berichten die doorverwijzen naar content buiten Facebook, worden organisch zeer laag naar voren gebracht. Er is dus maar één manier om de gebruiker lang vast te houden op Facebook: video.
Video’s die binnen Facebook worden geüpload, moeten door de bezoekers zo veel mogelijk uitgekeken worden. Facebook gaat ook hiervoor punten uitdelen en zal de pagina belonen door een hogere positionering in het algoritme.
Het is belangrijk dat je eerste frame van de video een boodschap toont waardoor de kijker stopt met scrollen in zijn of haar newsfeed. Een bedrijfsvideo zou dan ook niet met een logo moeten beginnen. Daarnaast is ook het formaat van de video belangrijk. Facebook blijft hierin switchen. We zien steeds meer video’s met het formaat van Instagram (1080x1080 pixels).
Originaliteit en relevantie
Facebook geeft aan dat video’s die worden geplaatst een unieke meerwaarde moeten bevatten voor de doelgroep van de bedrijfspagina. De content moet dus voornamelijk door de afzender zelf gecreëerd zijn. Hou er wel rekening mee dat dit op een professionele wijze gebeurt. Kwaliteit blijft de hoofdrol. Daarnaast is het belangrijk dat je je constant blijft afvragen: is dit voor mij relevant?
Het is dus helder: de video moet relevant voor het merk en de kijker zijn. De kijker moet direct getriggerd worden om in ieder geval 1 minuut video te voldoen. Dit is voor de meeste lezers niet nieuw, maar wordt de komende tijd wel veel hoger door Facebook gewaardeerd. Wil je echt scoren? Ga dan voor een terugkerend onderwerp. Op deze manier gaan kijkers op zoek naar nieuwe en aansluitende afleveringen. Krijg je dit voor elkaar? Dan kan het eigenlijk niet mis gaan en scoor je met video op Facebook.