Op het internet is heel veel informatie te vinden over hoe je het beste een titel schrijft. Bijvoorbeeld welke woorden er gebruikt worden in de meeste gedeelde pagina’s of hoe lang titels moeten zijn.
Het meest fascinerende is echter de psychologie die verscholen ligt achter de bekende titelformules. Wat maakt sommige titels nou zo aantrekkelijk om op te klikken? Hieronder een overzicht van 8 veel gebruikte titelstrategieën en de psychologische verklaring.
1. Verrassing
Uit onderzoek is gebleken dat verrassing, een onderbroken patroon, de aandacht grijpt. Dit werkt tweeledig, verrassing grijpt onze aandacht en interesse houdt die vast.
Verrassende titels werken zo goed omdat onze hersenen houden van nieuwe dingen. De genotscentra in onze hersenen komen meer in actie wanneer we onverwachte leuke dingen ervaren, dan wanneer we leuke dingen ervaren die we al hadden verwacht.
Een verassing stimuleert ons meer en grijpt onze aandacht veel sneller dan dingen die we al kennen. Zelf als dat leuke dingen zijn. Onbewust kunnen we een onverwachte ervaring verkiezen boven datgene dat we denken te willen.
Een voorbeeld van zo’n goed toegepast verrassingseffect zijn de titels van e-mails die gebruikt werden in de presidentiele campagne van Barack Obama. Iedereen die zijn adres had gedeeld kreeg een bericht van Obama met onderwerpen zoals “Hey”, of “Wow”, of “”Join me for dinner?”
Verreweg het meeste geld dat Obama online ophaalde kwam binnen via de e-mails gebruikt in de fondswervingscampagne. Ze werkte zo goed vanwege het verrassingseffect. Wie verwacht er namelijk een e-mail van de presidentskandidaat met een onderwerpregel die je eerder verwacht van een vriend?
2. Vragen
Vragen beïnvloeden onze hersenen omdat ze onze nieuwsgierigheid prikkelen. Alleen al een vraagteken zien stimuleert onze hersenen. Wanneer je echter al weet wat je krijgt door de titel van een bericht dan is je nieuwsgierigheid al voorbij voordat het goed en wel begonnen is.
De beste vraag titels vragen zaken waar de lezer zich in kan inleven, mee kan identificeren of graag beantwoord wil zien. Neem bijvoorbeeld deze titel geschreven door copywriter Bill Jayme in Psychology Today.
Je begint meteen te denken over je antwoord, en of dat antwoord normaal is vergeleken met de antwoorden van anderen.
3. Nieuwsgierigheid
De website Upworthy, bron van vele virale artikelen, heft miljoenen klikken binnen gehaald door goed gebruik te maken van het fenomeen genoemd ‘curiosity gap’, de nieuwsgierigheidskloof.
Professor George Loewenstein van Carnegie Melon University gebruikt deze term voor het eerst om de kloof te omschrijven tussen wat we weten en wat we willen weten. Wanneer we een gat ontdekken in onze kennis dan creëert dat een gevoel van gemis. We gaan op zoek naar de informatie omdat gevoel te kunnen stoppen.
Nieuwsgierigheid heeft wel wat voorkennis nodig. Wanneer je ergens helemaal niets over weet zal je niet snel nieuwsgierig worden. Maar wanneer we een klein beetje weten, dan is onze nieuwsgierigheid gewekt en willen we meer weten. Sterker nog uit onderzoek is gebleken dat nieuwsgierigheid toeneemt naar mate we meer kennis hebben.
Om deze strategie te gebruiken moet je een titel schrijven die zeer interessant is, maar incomplete informatie bevat. Vertel genoeg om nieuwsgierigheid op te wekken, maar geef niet meteen de clou. Zoals deze beroemde advertentie:
Deze advertentie is gemaakt in 1926 en is een van de meest populaire en succesvolle advertenties. Hij verkoopt niet direct pianolessen, nee hij intrigeert door de verwijzing naar de emotionele voordelen van het leren van een nieuwe vaardigheid.
4. Negatieven
Superlatieven, woorden zoals beste, grootste, mooiste, kunnen effectieve titels vormen. Maar het blijkt dat negatieve superlatieven, zoals ‘slechtste’, krachtiger zijn.
In een studie van 65.000 titels vergeleek Outbrain titels met superlatieven, negatieve superlatieven en zonder superlatieven. Uit de studie bleek dat titels met positieve superlatieven 29% slechter presteerden en dat titels met negatieve superlatieven 30% beter presteerden dan titels zonder superlatieven.
5. How to
Veel advertentieschrijvers zeggen dat wanneer je begint met het woord “hoe” je geen slechte titel kan schrijven. We willen namelijk allemaal slimmer en beter worden.
Dit soort titels werken zelfs op een dieper niveau. De meeste mensen willen geen informatie. Ons wordt altijd iets anders geleerd, maar het is waar. Mensen verdrinken in feitjes. Wat ze echt willen is orde en voorspelbaarheid in hun leven. We willen het idee hebben dat we controle hebben over de wereld om ons heen. Daarom zijn we altijd op zoek naar geheimen, tips, regels, trucks en systemen die ons meer controle beloven. Een goed voorbeeld hiervan is het beroemde boek van Dale Carnegie.
Door deze tactiek nog iets specifieker toe te passen kan je lezers zo mogelijk nog meer intrigeren. Door de lezer een beter idee te geven van wat ze krijgen wordt de titel effectiever.
Zo kun je in plaats van “Leer hoe je beter wordt in organiseren van je werkdag” ook het volgende proberen: “Organiseer in 3 stappen je dag beter voor meer focus en productiviteit”
6. Cijfers
Cijfers werken goed in titels omdat mensen houden van voorspelbaarheid en niet van onzekerheid. Een studie naar de psychologie van het wachten in een rij liet zien dat wanneer we niet zeker weten hoe lang iets gaat duren, we de tijd anders beleven. Wanneer een patiënt verteld wordt dat de dokter 30 minuten te laat is, dan zal hij even geïrriteerd zijn maar zich er uiteindelijk bij neer leggen en rustig wachten. Wanneer de patiënt verteld wordt dat de dokter er aan komt dan zal hij de hele tijd onrustig en nerveus zijn vanwege een verkeerde verwachting. De tijd lijkt dan langzamer te gaan.
Cijfers helpen ons bij het regelen van onze verwachting. We weten dan precies wat ons te wachten staat. Dat is misschien een van de redenen waarom titels met cijfers door mensen worden verkozen boven bijna elk andere type titels
7. Verwijzing naar het publiek
Een verwijzing naar het publiek betekent het gebruiken van het woord “jij”, of het direct aanduiden van je publiek met de titel.
Met een titel die naar je publiek verwijst, grijp je meteen de aandacht van de lezer. Hij voelt zich gekend in zijn probleem. Deze constructie werkt omdat onze hersenen zijn geprogrammeerd om problemen op te lossen. Het is onderdeel van ons overlevingsinstinct om actief naar problemen te zoeken, zelfs als ze maar klein zijn zoals een probleem met koken. Wanneer je het precieze doel bent voor zo’n soort titel dan denken je hersenen gelijk: “Hey dat is voor mij bedoeld!”
8. Feiten
Specifieke feiten, speciaal die we ons direct kunnen voorstellen in onze gedachten, zijn verschrikkelijk interessant. Cijfers impliceren onderzoek, het maakt je verhaal legitiem. Maar eigenlijk zijn alle soorten van specificiteit goed: namen, omschrijvingen, voorbeelden, resultaten. Een specifieke titel laat zien dat het artikel diepte heeft, dat het over iets belangrijks gaat.
Specifieke titels spreken ons aan omdat we willen weten wat we kunnen verwachten als we ergens op klikken. Dezelfde reden waarom cijfers zo succesvol zijn. Mensen prefereren helderheid in titels.
Neem contact op
Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.